BUTEYKO ADEMTHERAPIE

 

Een verstoring van de ademfunctie kan diverse ziektes veroorzaken. Fysiek, maar ook psychisch. Het is ook niet zo verwonderlijk. Het ademhalingssysteem is het meest reactieve systeem van ieder levend wezen. Juist dit systeem reageert het snelst op invloeden van buitenaf. 

In stressvolle situaties merken we dat aan onze ademhaling die hierop reageert.  Als dit te lang of te vaak gebeurt, kan dit problemen geven. Slapeloosheid, burnout, stress... het zijn een paar van de vele problemen die kunnen ontstaan. 

 

De Buteyko methode is ontwikkeld door Dr Konstantin Buteyko,  een arts uit Oekraïne die leefde van 1923 tot 2003. Hij ontdekte vorige eeuw dat de oorzaak van een aantal ziektes ligt in een chronisch diepe ademhaling. De neiging om uit gewoonte te veel adem te halen staat bekend als het Chronische Hyperventilatie Syndroom (CHVS). Dit is een veel voorkomende aandoening: meer dan 80% van de mensheid lijdt er in meerdere of mindere mate aan zonder zich daarvan bewust te zijn.

Dr. Buteyko concludeerde na ervaringen met zijn patiënten en uitvoerig laboratoriumonderzoek  dat het gezonder is om minder snel en minder diep te ademen. In feite komt zijn visie er op neer dat we wanneer we chronisch diep ademhalen, we te veel koolzuurgas verliezen, waardoor onze stofwisseling wordt verstoord en ons immuunsysteem verzwakt. Met uiteenlopende gevolgen, van stress tot astma. 

De Buteyko methode is een ademhalingstechniek die bij tal van klachten en aandoeningen kan worden ingezet zoals:
Astma, Bronchitis, Longemfyseem
Allergieën
Hooikoorts
Hoge bloeddruk, hoofdpijn
Slaapproblemen, snurken, slaapapneu
Chronische vermoeidheid
Een gejaagd en onrustig gevoel
Angstaanvallen, hartkloppingen, hyperventilatie
Overmatig zuchten en geeuwen
Stress, burn-out
Ook sporters die hun sportprestaties willen verbeteren en hun conditie willen opbouwen, kunnen baat hebben bij de Buteyko methode.

De Buteyko methode bestaat eruit om met behulp van ademhalingsoefeningen de diepte van de ademhaling te verminderen door de ademhalingsspieren te ontspannen en zo de verstoorde verhouding tussen zuurstof en koolzuurgas in ons lichaam te herstellen.
Het Russische Ministerie van Volksgezondheid erkende zijn methode in 1985. De Buteyko Methode wordt nu wereldwijd bekend. Honderdduizend mensen hebben de Buteyko Methode geleerd en de positieve effecten ontdekt.

 

De Buteyko methode is door iedereen te leren.  Het is niet moeilijk of ingewikkeld.